רדיקולופתיה כרונית

קרדיט תמונה: freepik

רדיקולופתיה מכונה גם עצב צבט, זו תופעה יחסית שכיחה המתרחשת בשורש העצב או בסביבתו, במרחק קצר מיציאת שורש העצב מחוט השדרה. כאשר יש עצב אחד או יותר שנפגעו ואינם פועלים היטב האדם סובל מכאב משמעותי, מירידה בתפקוד ומתסמינים נוירולוגיים שונים, לרבות כאבים מוקרנים לאיברים אחרים, חולשה, תחושת נימול ועקצוצים, כאב רדיקולרי ועוד.

 

מהי רדיקולופתיה כרונית? במה היא מתבטאת ומהם תסמיניה?

רדיקולופתיה כרונית מתארת מצב שבו קיימת דחיסה מכנית של שורש העצב, ברוב המקרים הבעיה נגרמת בנקב הבין חולייתי. התופעה עלולה לגרום לדלקת מפרקים, לפריצת דיסק, למחלת דיסק ניוונית ולבעיות נוספות. ברדיקולופתיה הפגיעה היא באזור של שורש העצב, כלומר בסמוך לחוט השדרה במקום ממנו יוצא העצב מבין החוליות. הלחץ המכני או הגירוי הדלקתי באזור של שורש העצב פוגע בתפקוד העצב ומביא לתסמינים נוירולוגיים ולתחושות נימול וחולשה. בנוסף, במקרים רבים יש כאב המוקרן לאיברים אחרים.

ברדיקולופתיה הנובעת על רקע של פגיעה באזור הצוואר התסמינים יופיעו ביד (בדרך כלל כאבים חזקים וחולשה באמה), לעומת פגיעה באזור הגב המותני שבה התסמינים יופיעו באזורי הישבן ו/או לאורך הרגל.

חשוב לדעת כי הלחץ על העצב בחוט השדרה גורם לפגיעה בתפקוד העצב, הפגיעה מעוררת  כאב חד ומהיר שעלול להחמיר בעת עמידה או ישיבה ממושכת, הנעת הגב, עיטוש ושיעול. הכאב המוקרן מופיע בהתאם לסוג הפגיעה ולרוב הוא יורגש באזור הגב התחתון, ביד, באזור הישבן או לאורך הרגל, ומעבר לכאב החד מרגישים לרוב גם בנימול, עקצוצים, חולשה וירידה בכוח השרירים.

הסיבות לתופעה הן מגוונות וכוללות בין היתר:

  • דלקת
  • מחלות ממאירות, לרבות גידול סרטני
  • צביעה בעצב או מחלה של העצב
  • טראומה קלה, בדרך כלל לאחר תאונת דרכים
  • פציעות ספורט
  • פריצת דיסק או בלט דיסק
  • לחץ מכני קבוע על העצב הנגרם מהחוליות, שרירים, גידים או בגלל הסחוס
  • פגיעה בזרימת הדם באזור הפגיעה
  • הרמה לא נכונה של חפצים כבדים
  • שינויים ניווניים בגלל גיל המטופל הגורמים לשינוי במבנה העצם ולשחיקה של הסחוס
  • אוסטאוארטריטיס
  • סקוליוזיס
  • זיהום

 

אזורים בגוף בהם מתרחשת רדיקולופתיה כרונית

התופעה יכולה להתרחש בעמוד השדרה הצווארי או בעמוד השדרה המותני. רדיקולופתיה כרונית בעמוד השדרה הצווארי נפוצה יותר לעומת שכיחות הרדיקולופתיה בעמוד השדרה המותני. כמחצית המטופלים המאובחנים עם רדיקולופתיה צווארית הם בטווח הגילים בין 64-45.

האזורים בהם מופיעים התסמינים הנפוצים כמו כאב, חולשה ונימול הם:

  • חוליות C5 עד C7 בעמוד השדרה הצווארי – קושי בכיפוף המרפק, כאבים חדים וחזקים לאורך היד, תחושת נימול בחלק החיצוני של היד, קושי בתנועת האצבעות ועוד
  • חוליות L4 ו-L5 בעמוד השדרה המותני – כאבים, עקצוצים ותחושת נימול בירך הקדמית והפנימית, בחלק החיצוני של הירך והשוק, קושי בתנועת המפרקים ואצבעות כף הרגל, קשיי עמידה ויציבה ועוד
  • חוליות S1 ו-S2 בעמוד השדרה המותני – כאבים, נימול ועקצוצים באזור הישבן, ירך אחורית, עקב, שוק אחורית, קושי בכיפוף כף הרגל והבוהן, קושי לעמוד על קצות האצבעות ועוד

 

טיפול ברדיקולופתיה כרונית ומניעה

הטיפול המומלץ והיעיל ברדיקולופתיה כרונית מתמקד בהפחתת הלחץ על העצב ובשיקום התפקוד הקיים. טיפולי פיזיותרפיה משפרים את התנועה של עמוד השדרה ומפרקי הגוף, ומבצעים תרגילים לחיזוק השרירים, לשיפור טווח התנועה, להגמשת השרירים ועוד. טיפול בכאבי צוואר וגב על ידי פיזיותרפיסט מנוסה כולל מתיחות, לחיצות ומשיכות שונות כדי להניע את המפרקים ולשחרר את הלחץ המופעל על העצב.

בהתאם לצורך משתמשים בתרופות משככות כאבים ובתרופות נוגדות דלקת, ורק במקרים החמורים שהטיפול המניעתי לא סייע בהם שוקלים התערבות כירורגית.

 

שתפו פוסט זה

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

זריקות אוזמפיק לירידה במשקל: גישה חדשנית למאבק במשקל עודף

במרדף הבלתי פוסק אחר אסטרטגיות יעילות לירידה במשקל, זריקות אוזמפיק הופיעו כאופציה מבטיחה עבור אנשים המתמודדים עם משקל עודף. לפני תחילת השימוש בתרופה זו, חשוב לקבל את כל המידע המקיף, להבין מדוע אנשים פונים לטיפול זה, את היתרונות הקשורים לזריקות אלו, שיטות חלופיות לטיפול במשקל עודף, והסכנות הנשקפות מע

מדריך מושלם: בחירת ציוד הכרחי להכנת נרות איכותיים

פתיחת אמנות יצירת הנרות דומה לאימוץ מלאכה נצחית, מגדלור של מסורת וחדשנות שהאיר את ההיסטוריה האנושית. יציאה לעולם ייצור הנרות דורשת לא רק קורטוב של יצירתיות, אלא ארסנל מאובזר היטב המותאם ליצירת הלהבה המושלמת. דמיינו שאתם בוחשים בים מותך של שעווה, מחדירים בו תמציות המזכירות את שדות הגליל הריחניים, וצופים ביצירה שלכם מטילה זוהר חם בין כותלי בית ירושלמי נעים. זו לא רק פעילות; זהו ריקוד עדין של דיוק, סבלנות ונגיעה של הרוח הייחודית שלך.

קונסולות לבית – איך לעצב וליהנות גם מפונקציונליות

אומנות עיצוב הפנים היא תרגיל באיזון בין פונקציונליות ואסתטיקה. ריהוט ספציפי שמדגים את ההרמוניה הן קונסולות איכותיות ומעוצבות. לעתים קרובות, יש לאלו כמה תפקידים הל מהצעת שטח אחסון נוסף ועד לכך שהן למעשה משמות בתור פלטפורמה לפריטים הדקורטיביים השונים או פשוט לאחסון פריטים אלו ואחרים. מיד תגלו איך לעצב באמצעות הקונסולות את הבית, ולמה הן בעצם יכולות להפוך מרהיט עיצובי גם לפונקציונלי שלא תוכלו בלעדיו.